СЕ БУДИ ПРИРОДАТА: Во Охрид се вратија дивите парапетчиња и платформи

Природата секогаш наоѓа начин!

Во каналите во Венеција се вратија лебедите и делфините, на плоштадот во Скопје се појави зеленило, а Охрид повторно го посетија дивите парапетчиња и платформи и го разубавија охридското крајбрежје како некогаш.

Еколозите велат дека очекувале овој феномен да се случи за време на карантинот, затоа што парапетчињата и платформите се доста плашливи и избегнуваат контакт со јавноста. Според нив, тие го искористиле периодот додека граѓаните седат затворени во своите домови за да се вратат во својата природна средина и да продолжат да растат и да се множат.

Прекрасните платформи блеснаа во сиот свој сјај и го разубавија брегот кој цела година изгледаше пусто без нив

Од општина Охрид за Фчерашни изјавија дека работеле напорно за да создадат услови овие ендемски видови повторно да ги видиме таму каде што припаѓаат – во Охридското Езеро и ни открија дека подготвуваат на нацрт-план, со кој тие ќе бидат прогласени за природно и културно наследство.